Gazdaságlátogatás 3 - környezeti nevelői szemmel

2021. november 25. 20:54 - Aprólépés csapat

A terényi MagosVölgy Ökológiai Gazdaságban egy csodás, napfényes októberi napon tettem látogatást.A gazdaság zöldségeit, az átadópontok önkénteseit már ismertem, de azt nem tudtam, hogy hol és milyen módon teremnek. Kíváncsi voltam... Szubjektív beszámolóm következik. magosvolgy_gazdlat3.jpg

Dezsény Zoltánt és a gazdaság zöldségeit már ismertem korábbról, a finomabbnál finomabb, jóízű paradicsomokat, salátákat, levél- és gyökérzöldségeket kóstoltam és terítékre kerültek már nálunk a családi asztalon.

A gazdaságlátogatás során betekintést kaptam a gazdaság működésébe, ami tervezetten transzparens: a részesedő közösség számára nyitott, hétről-hétre, évszakról-évszakra követhető a termesztés és a betakarítás folyamata. Az alapelv az, hogy a testbe épített ételek, zöldségek származását a fogyasztók, a közösség tagjai megismerjék. A megismerés során pedig a tudatosodás a növénytermesztésben és a megbecsülés a gazdaságban történő munka iránt egyre mélyül.

Érkezéskor nagy sürgés-forgásba cseppentem, már folytak az ebéd előkészületei. Miután átestem a Bodza Biztonsági Szolgálat alapos átvizsgálásán, csatlakoztam a készülődőkhöz. Bodza kutya a gazdaság és a Dezsény család őrző-védő szolgálatot teljesítő komondora.bodza.jpg

Zoliék frissen szedett mentából készült teával vártak bennünket. Hamarosan elindultunk, hogy bejárjuk az egész gazdaságot. Első állomásunk az összekészítő épület volt, itt  tárolják a frissen szedett terményt, itt található az óriási hűtőkamra is, mely a kiszállításig frissen tartja az érzékenyebb termékeket.A gazdaság egyik újdonsága a palántanevelő sátor, a „Sárkánnyal” azaz hőlégbefúvós kazánnal fűthető melegház, fóliasátor. foliasator.JPG

Ez a megoldás kiegyenlítettebb klímát eredményez, amely kedvező a palántázáshoz és az érzékenyebb zöldségek sátor alatti neveléséhez. Nógrád megyében, így Terényben is hűvösebb az időjárás, mint az ország más területein. A növények ezért itt később kelnek ki, bújnak elő és lassabban növekednek, így sokkal tervezhetőbb a termesztés a melegház kiegyenlített klímájában. 

folia_bent.jpg

A kinti területen lévő ágyásokon például láttam a gömbölyödő káposztafejeket, és feltűnő volt a leveles zöldségek mélyzöld színe. Megtudtuk, hogy ezt a talaj magas nitrogéntartalma adja. A talaj megfelelő művelése, tápanyag-tartalmának növelése a gazdaság egyik kiemelt feladata. Az alapvetően agyagos talaj, a megfelelő talajkezelésnek, mulcsozásnak köszönhetően sokat javult, a szervesanyag-tartalom 2%-ról 6-7%-ra növekedett.

kaposzta.jpg

A látogatók között élénk eszmecsere folyt és komoly érdeklődés a különböző komposztálási, talajjavító technikák, gyakorlatok iránt. A gazdaságban van saját előállítású komposzt/humusz és vásárolnak is jó minőségű, hulladékmentes komposztot. 

Láthattuk a kerti tavat is, ami mesterségesen létrehozott (a fóliasátrakról begyűjtött esővíz csorog ide) és a permakultúra alapozásának számít. Most még csak kezdeményezés, de már otthont ad a hasznos élő szervezeteknek, melyek besegítenek a kártevők visszaszorításába. Persze játékra-tutaj úsztatásra is kiváló lehetőség!kisto.jpg

A Magosvölgy kis léptékű gazdaság, ami azt is jelenti, hogy nincsen szükség gépesítésre, de szükség van olyan szerszámokra, eszközökre, melyek segítik a kézimunkát. Például nincsen szükség traktorra, de rendelkezni kell horolóval, gyomgereblyével.

Számomra az igazi meglepetés ezeknek a szerszámoknak a megismerése volt. Zoli elmesélte, hogy maguk is kísérleteztek szerszámok gyártásával, összerakásával, de nagyobb sikert értek el azzal, hogy ezeket a speciális szerszámokat külföldről rendelik.szerszamok.jpg

A látogatókkal közösen készített ebéd, nagyon finom lecsó volt, a gazdaság sokszínű paradicsomjaiból és paprikáiból elkészítve.

A napot Terény bejárásával folytattuk, egy falu-túrán vettünk részt, melynek során képet kaptunk a terényi közösség fejlődéséről is. A település vérfrissítésen esett át és előremutató tervek, közösségi szerveződések, új intézmények jöttek létre.

Pilinger Zsuzsa (szöveg), Nagy Marianna (fotók) - mindketten a Harmónium Egyesület környezeti nevelői

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepes.blog.hu/api/trackback/id/tr4416765142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása