Oltalom alatt áll - védjegyek nyomában

2022. május 08. 19:41 - Aprólépés csapat

kaptar_kepreszlet.jpgA piaci verseny törvényszerűségei miatt számos egymással versengő, hasonló, vagy egymást helyettesítő termék várja fogyasztóit. Olykor ezek a termékek csak másolatai, vagy gyenge utánzanai az eredeti, befutott, fogyasztó által elismert terméknek. A kínálat óriásira duzzadt, a bőség zavarával küzdünk, amire még a különféle marketing fogások is rátesznek egy lapáttal. A választást megkönnyíti, ha már bevált, vagy megismert védjegyek alapján próbálunk tájékozódni. A termék készítőinek is érdemes költeniük a bevizsgálásra és a védjegyhasználatra, hiszen ezáltal megkülönböztethetik magukat a konkurenciától, köré építhetik a brandet, és egyértelműsíthetik a fogyasztók felé az általunk kínált minőséget. Továbbá jogbiztonságot is jelent a védjegyoltalom

A védjegy definíció szerint, “jogi, azon belül iparjogvédelmi fogalom. Az árujelzők közé tartozik. Lényegében áruk vagy szolgáltatások megkülönböztetésére szolgáló olyan megjelölés, amelynek használata kizárólagos jelleggel a védjegyoltalom jogosultját illeti meg.” /Wikipedia/. Magyarországon a védjegyek és földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997. évi XI. törvényt – többek között – a 2003. évi CII. törvénnyel módosították. Ez utóbbi 2004. május 1. napjától van hatályban (Hazánk EU-s csatlakozásakor).

A védjegy funkcióit a jogirodalom szerint az alábbiak: 
- megkülönböztető funkció,
- versenyeszköz funkció,
- reklámeszköz funkció,
- minőségjelző (pl. tanúsító vagy eredetjelző) funkció. 

Cikkünk az utóbbi funkcióról szól részletesen a hazai szabályozást taglalva és az európait érintve. 

hazaitermekek.png

Sorozatunk esetében - mint azt már tapasztalhatták az olvasók - főként mezőgazdasági kérdésekkel, elsősorban a biológiai gazdaságból származók árukkal és módszerekkel foglalkozunk. "A Nébih az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését szolgáló intézkedésekről szóló 1519/2017 (VIII.4.) Korm. határozat céljaival összhangban online tudástárat hozott létre a hazai élelmiszerekre vonatkozó tanúsító védjegyekről."

A magyar áruk esetében 4 alap védjeggyel találkozhatunk, ezek az alábbiak: Magyar Termék, Hazai feldolgozású termék, vagy Hazai Termék, ezek a Magyar Termék Nonprofit Kft. által kiadott minősítések. kme.jpgA védjegyet bármely magyar cég igényelheti termékére, amely a szabványok, élelmiszerek előállítására vonatkozó érvényes jogszabályok szerint működik, valamint a megfelelő ellenőrzési és irányítási rendszerkövetelményeket teljesíti. A védjegyhasználatot 3 évre kaphatja meg a termék.

Létezik még a Kiváló magyar termék védjegy is, amelyet 1998-ban hozták létre azzal a céllal, hogy a többi terméktől hangsúlyosan megkülönböztesse azokat a termékeket, amelyek a magas minőségi követelményeknek eleget tesznek. Utóbbi kiadására az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft. jogosult.

Ennél lényegesen szűkebb kört érint a GMO mentes élelmiszer védjegy címke, ami a feldolgozott termékek esetében ad garanciát arra, hogy a hozzáadott adalékok között (készáru esetében pl.) nem található GMO, azaz génmódosított gabonát tartalmazó alapanyag. A Baromfi terméktanács is ad ki jelzést és természetesen ne feledjük a tojáson sem megnézni a pecsétet. (Nullával kell kezdődnie a jelöléssornak!).

Figyelmükbe ajánljuk a magyar termék védjegyet népszerűsítő videót, ami szélesíti a perspektívát a hazai termék választásától, a közétkeztetésen át, a gazdasági körforgás bemutatásáig és a vidék népességmegtartó képességének bemutatásáig:

A sorozatunk cikkjeinek szempontjából a legfontosabb, hogy a biológiai gazdálkodással kapcsolatban milyen védjegyekkel találkozhatunk a termékeken:

biokontroll_logo_1.jpgHU-ÖKO-01 biominősítés. “A természeti környezetre kedvező módon, jogszabályban rögzített körülmények között előállított élelmiszerek kaphatják meg ezt a minősítést. A folyamatos ellenőrzések pedig biztosítják a fogyasztó számára, hogy valóban ökológiai termesztésből/termelésből származó (köznapi néven bio) zöldséget, gyümölcsöt, fűszert, húst vagy belőlük készült terméket vásárolhasson.” Hazánkban a HU-ÖKO-01 jelet a Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft. adja. A minősített biokozmetikumok összetevőinek minimum 95% kell, hogy ökológiai termelésből származzon, csupán a fennmaradó 5% állhat hagyományos összetevőkből. Partnerünk (Magosvölgy Ökológiai Gazdaság) természetesen rendelkezik ezzel a bio minősítéssel.

okogarancia_logo.jpgA HU-ÖKO-02 szintén biominősítés. Ausztria vezető ellenőrző szervezetének magyarországi leánycége adja ki, több közép- és kelet-európai bioüzem áll ellenőrzésük alatt. Az auditálást a Hungária Ökogarancia Kft. végzi.

Az általuk ellenőrzött, hitelesített termékek címkéin szerepelhet még a "biológiai” vagy "ökológiai gazdálkodásból származó”, "bio-” vagy "ökotermék” felirat. 

Jogi biztonság fontossága: A védjegyoltalom lehetőséget biztosít a jogérvényesítésre vitás esetekben. Az esetlegesen bekövetkező védjegybitorlási eljárás, brand másolás során, hitelesen bizonyíthatóvá teszi a tulajdonlást. 

Európai Uniós jelzések

A fenntarthatósági irányelveket figyelembe véve törekszünk arra, hogy főként hazai termékeket fogyasszunk, de természetesen nem lehetünk ebben sem ortodoxok. Legalább a távoli kontinensekről származó alapanyagokat és feldolgozott termékeket érdemes kerülni, hiszen a szállítás során keletkezett co2 kibocsátás már önmagában kérdéseket vet fel, továbbá a rajta szereplő védjegy ellenőrizhetősége is nehézkesebb, vagy annak a hitelessége kérdésesebb. Ezért ha már nem hazai, akkor próbáljunk a szomszédos országokból beszerezni a terméket, ezért most azt nézzük meg, hogy az Unió milyen címkékkel látja el az ellenőrzött ökológiai gazdaságból származó termékeket? 

bio_eu.jpgA zöld alapon fehér csillagokkal biztosan sokan találkoztak már. Uniós bevezetése 2013-ra nyúlik vissza. Ez a bio-jelölés az EU-s tagországokból származó bioélelmiszereken található meg. Lényege, hogy a termék mezőgazdasági jellegű összetevőinek legalább 95 százalékban biológiai eredetűnek kell lennie és a biotermékekhez a gyártás során nem használhatnak fel génmódosított adalékokat és nem alkalmazhatnak ionizáló sugárzást.

A biotermékek előállítását az EU-ban, így Magyarországon is szigorúan szabályozzák (lásd fentebb). Ez igazolja, hogy az élelmiszert ellenőrizték, és az megfelel a hazai és nemzetközi előírásoknak. Az ellenőrző-jelölésnek mutatnia kell az ország betűjelzését, pl. Magyarország: HU, a terméket megvizsgáló hivatal számát, így a vásárlók többletinformációkhoz juthatnak a termékkel kapcsolatban.

naturland_logo.jpgA Naturland Szövetség előírásai többek közt a feldolgozásra, állattartásra, zöldség- és növénytermesztésre terjednek ki Németországban. Céljuk a természetes állapotukban meghagyott, kíméletesen feldolgozott élelmiszerek előállítása. Termékcsoportokra (pl. hús, húsáru, tej, tejtermékek) lebontva, szűkre szabott listák tartalmazzák a feldolgozás során felhasználható összetevőket, adalékanyagokat és technológiai segédanyagokat.

bioland_logo.jpgSzintén német a több mint 5000 gazdálkodó embert és további 860 szerződő felet tömörítő Bioland Szövetség. A tagok alapelve, hogy lemondanak a vegyi trágyázásról és a növényvédő szerek használatáról. 

demeter_logo.jpgRitkábban találkozunk vele, pedig a legrégebbi jelölés a Demeter. 1928-ban alapított védjegy, az ökológiai gazdálkodásból származó termékek megjelölésére használják. A világ egyik legnagyobb farmergazdaságait fogja össze és a három legnagyobb biotermék tanúsító szervezet egyike. A legszigorúbb és a legmegbízhatóbb szabályozás egész Európában, de talán a világon is, főleg német nyelvterületen használják.

Jó szívvel ajánljuk ezeket a termékeket. A fair trade termékekről korábbi cikkünkben számoltunk be, ami elérhető ITT, a látszólagos zöldítésről, vagy zöldremosásról pedig ITT szóltunk.  

Szerző: Gutjahr Zsuzsanna

Felhasznált irodalom: 

https://szabadalomvedjegy.hu/vedjegy/

https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9djegy 

https://tudomanyplaza.hu/magyar-biocimkek-ismerete-tudatos-vasarlo-vagyok/ 

https://hvg.hu/shake/20100809_bio_termek_vedjegyek

https://kme.hu/

https://portal.nebih.gov.hu/vedjegyek

https://portal.nebih.gov.hu/-/amit-a-tojas-jeloleserol-tudni-kell

https://portal.nebih.gov.hu/-/termek-jelolese-ertekesitese

A képek forrása: 

https://portal.nebih.gov.hu/kepes-vedjegy-kereso

https://kme.hu/vasarloi-oldal/vedjegyes-kereso/

https://tudatosvasarlo.hu/termekcimke/hu-oko-01-bio-termek

https://tudatosvasarlo.hu/termekcimke/hu-oko-02-bio-termek/

https://hvg.hu/shake/20100809_bio_termek_vedjegyek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepes.blog.hu/api/trackback/id/tr4417826847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása