Utazzuk, de most hogyan?

2020. május 16. 16:09 - Aprólépés csapat

Reményeink a minőségi turizmusra és lassulásra

viragok.jpgA járvány természetes módon visszavetette a turizmust, ami egyrészt rettentő gazdasági visszaesést jelent a szektor számára, ugyanakkor számos környezetvédelmi előnnyel járt. Vajon mi jöhet a vírus után, s mire érdemes odafigyelnünk?

Szemmel látható, hogy az országok azonnal zárták határaikat és a repülőjáratokat leállították, mivel a zsúfolt járművek és a jelentős mobilizáció növeli a vírus terjedését. Az emberek vagy megfogadták a tanácsot és otthon maradtak, vagy a saját gépkocsijukat használva közlekedtek, kerülve a nagyobb tömörülést a BKK, MÁV, vagy Volán járatokon. Nagy kedvencünk az utazásmegosztó oszkar.com is jelentős visszaesést szenvedett el, hiszen nem tudjuk kivel kerülünk egy autóba, ő vajon fertőzött-e.

Valamennyire szerencsés volt, hogy 2020. március 16 – május 15 közé esett Magyarországon a korlátozási időszak, hiszen már kellően jó idő volt ahhoz, hogy bringával, vagy gyalog sétáljunk egyet, kimenjünk egy közeli erdőbe (akár kocsival), viszont még nem volt elviselhetetlenül meleg, hogy meneküljünk a városból és a lakásból.

Valahol örvendetes, hogy a párnapos fapados turizmus nullára zuhant, hiszen nagy terhelést jelent ez a környezetnek és nem utolsó sorban a turisztikai célpontoknak (tömegturisztikai igények kiszolgálása óhatatlanul is minőség romlással jár). Ha visszaáll az „élet”, várhatóan egyből elfeledjük, hogy a vírus még itt van velünk, nem pusztult ki, csak intenzitása csökkent és újra nyakunkba vesszük a világot. Mert a felfedezés, az új megismerése emberi igény, de az, hogy ide-oda rohangásszunk, kipipáljuk, hogy voltunk Görögben… Olaszban… - nem ad hozzá a tudásunkhoz, vagy nem mélyíti el az önismeretünket.

Index - Belföld - A Szalajka-völgyben korlátozásokkal, de zakatol ...A minőségi utazás hosszabb, nem feltétlen költségesebb, de nem olcsó. Akkor van arra mód, hogy egy-egy helyet bejárjunk, beszélgessünk helyi emberekkel, elmenjünk az általuk látogatott helyekre, megismerjük a specialitásaikat, az ízeiket. Akik minimum 10-14 napra, de leginkább egy-egy hónapra látogatnak egy-egy helyre, nem szállodában szállnak meg és főként a közösségi eszközöket (lakás / kocsimegosztás) használják, ő mélységében akarják megismerni a helyet, vagy saját munkájukban, kutatásukban kívánnak elmélyülni egy-egy távolra eső hely felkeresése által. Ez a fajta turizmus nem árt. Ahogyan az Erasmus+ programok (cserediák, cseretanár programok) sem véletlenül minimum két hetesek. A vándorévek már a középkorban a mesterré, felnőtté válás fontos grádicsai voltak. Megismerni új módszereket, technikákat, közben fejlesztve saját rugalmasságunkat és nyitottságunkat elengedhetetlenek ezután is. Várhatóan az ilyen programok június 15 után újra indulnak. Utazzunk 2000 km felett repülővel, alatta vonattal, vagy busszal, használjunk maszkot, kézfertőtlenítőt.

Az otthonunkhoz közel preferáljuk a biciklit, a rollert és a sétálást. Azt javasoljuk, hogy ne terheljük túl a környezetet (ne menjen mindenki a Normafára, vagy a Margit-szigetre), annyi izgalmas különös hely van. Fedezzük fel azokat. A szemetet természetes, hogy ne hagyjuk a természetben magunk után, ha felvittük a szendvicset le is tudjuk hozni a szalvétát. J

Legyünk nyitottak, nagyon sok szépet fogunk látni. S azt gondoljuk, hogy a hazai turizmusnak jót fog tenni az idei nyár, ismerjük meg a vidéket, a nemzeti parkokat és Magyarországot!

Ajánlott oldalalak utazástervezéshez:

https://sokszinuvidek.24.hu/

https://www.turistamagazin.hu/kereses/hazai-turizmus

http://web.archive.org/web/20180831170518/http://www.aprolepes.hu/files/fut_turizmus_es_vendegcikk.pdf

https://www.levego.hu/site/assets/files/2109/kornyezetbarat-kozlekedes_2010_0.pdf

/Cseh-Lipták Bettina/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepes.blog.hu/api/trackback/id/tr2715700896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása