Plastic Planet - azaz Földünk, a műanyag bolygó

2020. június 29. 14:48 - Aprólépés csapat

 Sokunkat irritál a műanyag, de már szinte elképzelhetetlen az élet nélküle. Egy műanyag gyártó vállalkozó unokája készített 95 perces tartalmas, mégis szórakoztató filmet a műanyagokról. A feleslegesekről, a mérgezőkről és a hasznosakról is. A film egyértelműsíti, hogy a műanyag károsítja az ember egészségét ha nem bomlik le úgy is, ha meg lebomlik, akkor is veszélyes marad. A nyílt vizekben ma számos olyan részecske van, amely a napfény UV-sugarainak hatására mikroszkopikus méretű darabkákra széttöredezve az ivóvízbe is bekerülhet. A mozi már 2009-ben készült, de aktuálisabb, mint valaha. Belicza Beáta írás a témáról a film apropóján. 

A kegyeltjeiből az áldozatai lettünk

Azt hiszem évtizedekkel ezelőtt örültem volna, ha a nagyapám az első műanyaggyárak vezetőjeként elhalmozott volna olyan játékokkal, amivel sztárt csinál volna belőlem a gyerekek között. És manapság pont úgy érezném magam, mint az ő unokája, Werner Boote és ha még pénzem is lenne, csináltam volna egy filmet arról, hogyan öli meg a Földet a műanyag, ami egykor egyszerűbbé, kényelmesebbé, olcsóbbá tette az életünket.

A német rendező már a születése óta tudja milyen a műanyag tapintása, a szaga és az íze. Most 14 országot járva azt kereste, jó-e ha szaga és íze van. Megvan a szag egy kínai cipőboltban? A filmből tudom, hogy minél rosszabb a szag, annál egészségtelenebb az anyag.

Werner Boote több családot arra kért, pakolják ki a ház elé az összes műanyagukat. Elképesztő nézni is és a résztvevők sem hitték, hogy a konyhától a fürdőszobán át a kertig minden tele van, a gyerekjátéktól, a telefonon, autón keresztül, az edényekig, bútorokig minden műanyag. És ahogy mondják, egy futball világbajnokság sem létezik már nélküle. A mezek is műanyagból vannak és a labda sem bőr. Műanyaggal elégítjük ki vágyainkat, és a szépségért a testünkbe is műanyagot teszünk.

Az európai műanyaggyártók szövetségének elnöke, a világ egyik legnagyobb gyártójának vezérigaztatója is leült a német rendezővel beszélgetni. Persze, nem volt könnyű, másfél évig dolgozott rajta. John Tailor azt hitte csak istenítenie kell a műanyagot, el is mondta, milyen nagyszerű, hogy nem törik és nem nehéz, mint az üveg és csodálatos mennyi helyen bukkan fel. Szerinte egyetlen átka a szemét, dehát nem kell szétdobálni – magyarázza – a szemét nem a gyártók felelőssége, hanem a társadalomé – summázza.

Werner Boote megnézi hogy lesz a kőolajból műanyag és megpróbál bejutni gyárakba, hogy megtudja, milyen összetevőket használnak. 53 nagy cég tagadta meg a forgatást, egy beengedte, de ők is inkább eladni akartak, mint – ahogy ők mondják – üzleti titkokat kiadni. Az, hogy ki, hol, miből mit állít elő, az titok, üzleti.

A tudósok, vegyészek hiába mondják, hogy a műanyag veszélyes, nem öl azonnal, csak lassan, asztmát vagy elhízást okoz, agyi zavart vagy meddőséget. Több száz tudományos kutatást szedett össze a rendező. Ezekkel szemben vannak kutatások, amelyek nem látnak bajokat. Azok a multik támogatásával készültek. Olyan ez, mint egy összeesküvés elmélet, de elég beszédes, hogy a műanyagot magasztaló John Tailor egy rendezvényen nem áll szóba Werner Boote-tal. A cég végül elküldi hozzájuk egy olajcégnek is dolgozó kollégájukat, aki arról tud beszélni, hogy jön az okos, érzékeny és intelligens műanyag. Tudja majd, ha romlott egy étel vagy épp hol van a világban. 2030-ban más világ lesz, ő ezt könyvben is megírta.

A film szerint azonban a műanyag egy ördögi kör. Ha senki nem gyártana több káros műanyagot, akkor is 500 évig kerülgethetnénk őket. Ha lesz még élet akkor.

A film magyarul is elérhető a legnagyobb megosztó site-on: 


/Belicza Bea/

További leírás a filmről: https://kavehazmagazin.hu/plastic-planet-dvd-filmbemutato/ 

Kapcsolódó kiállítás Budapesten: https://prezi.com/embed/shqphsil-cpi/?fbclid=IwAR2evBljKlKVAYRek7uRojFldHQADOBmMWmpy-TeXqFMy3Ue3iLbQD5AZ3Q

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepes.blog.hu/api/trackback/id/tr3215973440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása