Szolidáris gazdálkodás Magosvölgy módra

2021. január 17. 23:04 - Aprólépés csapat

Cikksorozat indítunk az egészséges táplálkozás és a vegyszermentes gazdálkodás jegyében, ahol a közösség által támogatott gazdálkodás kerül a fókuszba.

A sorozat különleges együttműködés keretében valósul meg, amelynek tagjai Nógrád megyei biogazdálkodók (Szanda, Bér, Terény településekről). A Magosvölgy Ökológiai Gazdaság a vezetője a konzorciumnak, két másik biogazdálkodó, valamint szervezetünk pedig tagjai a szövetségnek.

2017 óta tervezzük a közös programot, amit végül a VP6-16.9.1-17 Szolidáris gazdálkodás és közösség által támogatott mezőgazdaság című felhívásra adtunk be évekkel ezelőtt és meglepetésünkre 2020 őszén nyertessé nyilvánítottak bennünket. A gazdálkodók saját területüket fejlesztik (MagosVölgyben felállításra került egy 300m2 területű palántanavelő fóliasátor és beszerzésre került 120 db összecsukható rekesz. Őry Barna gazdaságáában felállításra kerül 400m2 fóliasátor) és valamennyien bértámogatásban részesülnek 3 munkavállaló tekintetében.

A szolidáris gazdálkodás célja, hogy a mezőgazdasági termelésbe való bevonás által a társadalmi felelősségvállalás tudatosítását erősítse tudásátadás és tapasztalatszerzés által. Mindezek a szempontok jelennek meg a 20 cikkből és 120 posztból álló sorozatunkban, amit 2021 márciusa és 2022 májusa között közlünk.

A program keretében bemutatjuk Dezsenyné Boros Judit főpályázót (MagosVölgy), Őry Barnabás és Keresztesiné Drevenka Orsolya biogazdálkodókat (SzandaSzögi Ökokert), látogatást teszünk a farmjukon. Gyakorlati tapasztalatok alapján adunk számot arról, hogyan zajlik a palántázás, honnan származnak a magok, miként készítik elő és kezelik a földeket, hogyan védekeznek a kártevők ellen, milyen típusú fajtákat választanak és miért éppen azokat. Négy alkalommal részt veszünk gazdaságlátogatáson is Terényben a biotermékek vásárlóival közösen. Cikkeket közlünk a bio- és fair trade termékek védjegyeiről, a fenntartható mezőgazdaságról, a komposztálásról, a különböző fogalmak jelentéséről.

A cikkeket az Aprólépés oldalon és blogon, a posztokat a Magosvölgy és az Apólépés FB oldalán közöljük, valamint hírlevélben hívjuk fel a figyelmet az eseményekre (Nyílt nap, gazdaságlátogatás, konzultációs alkalmak). Kérjük, hogy kövessék felületeinket! 

(G.Zs.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepes.blog.hu/api/trackback/id/tr3416393730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása