Gazdaságlátogatás 2 - A Paradicsomban

2021. szeptember 21. 07:31 - Aprólépés csapat

20210821_pel_5753.jpgSzubjektív beszámoló...

Számomra az év nagy felfedezése a terényi paradicsom. Több szempontból is. Egyrészt az ott termesztett paradicsomok fajtagazdagsága és sokszínűsége, telt ízvilága miatt. Másrészt pedig a Terényben megnyitott közösségi tulajdonú, finanszírozású és üzemeltetésű Paradicsom Kocsma miatt. 

A terényi Magosvölgy második gazdaságlátogatásra az EcoPunk fesztivál közepén, augusztus 21-n került sor. Az esemény fókuszában a női szerepfelfogás, az ökofeminizmus és a női gazdálkodóként megélt nehézségek kerültek. Nekem meg a paradicsomok. Az ökörszív, a lucullus, a piros, a sárga, a melíros, a fekete és a befőzni való. A gazdaság megtekintése és némi "legelés" után a lecsó és a túrógombóc elfogyasztása közben arról beszélgettünk az érdeklődőkkel, hogy ki milyen motivációk alapján lett a közösség tagja. Van, aki egy évet várt, más szerencsés volt és a visszalépések miatt egyből kosáközösségi taggá vált. Beszéltem olyannal, aki a gyerekvállaláskor gondolkozott el az egészségesebb és fenntarthatóbb módszerekről és kereste meg a Magosvölgyet, más véletlenül bukkant rájuk és mivel tetszett az ötlet, így taggá lett, megint mást a covid idején keletkezett többlet szabadideje terelt a bio megoldások preferálása felé és lett tudatosabb vásárló és fogyasztó. 

20210821_pel_5644.jpgA gazdaságlátogatásnak azon túl, hogy a tagok megnézhetik magát a területet, megismerhetik a termelési technológiákat, a közösség által támogatott ökológiai gazdálkodás modelljének működését, saját szemükkel láthatják a folyamatokat, a legfontosabb szerepe mégis abban van, hogy találkoznak egymással és a gazdákkal. Azok is egy asztalhoz ülnek így, akik egyébként a főváros más-más pontján veszik át a zöldségeket hétről hétre és látatlanul is közösséget alkotnak. A megismerkedés, a találkozás azonban újabb kapcsolódásokat hozhat. 

20210821_pel_6144.jpgA látogatás a női panelbeszélgetés után (ahol megtudhattuk, hogy mennyi lemondással, nyűggel és ugyanakkor örömmel jár egy családi gazdaság működtetése), koncerttel és DJ-vel folytatódott a falufölén a szabadtéri színpadnál (Ecopunk fesztivál), majd a Paradicsomban ért véget. A szavak helyett meséljenek a képek. A harmadik, egyben idei szezonzáró gazdaságlátogatásra október 2-n kerül sor. 

Gutjahr Zsuzsanna

 

20210821_pel_5579.jpg

20210821_pel_5694.jpg

20210821_pel_5671.jpg

20210821_pel_5741.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepes.blog.hu/api/trackback/id/tr5816695868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása