Lángoló üst és rövid ellátási lánc

2022. május 25. 21:42 - Aprólépés csapat

Vendégségben Terényben

alangoloust.jpgLángoló üst, békales, palánta mustra... - ezek mind részei voltak a 2022-es év első gazdaságlátogatásának partnerünknél a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságnál, .... és még sok minden más:) A farm felkeresése, a vásárlók előtti megnyitása a bizalomépítés része, hiszen a rövid ellátási lánccal működő, közösség által finanszírozott gazdaság alapja a bizalom. A beszámoló az ebédet készítő önkéntes tollából származik.

palantak2.jpgCsodás napos idővel érkezett el május első szombatja és délelőtt megtelt a Magosvölgy porta lelkes közösségi tagokkal, akik rászánták magukat a 1,5 - 2 órás útra Budapestről, hogy közösen tölthessük a napot és felfedezzék a kertet, ami egész évben nekik terem.
11 után kicsivel elindult a két órás kert túra Dezsény Zoltán, társ-alapító/tulajdonos vezényletével, aki lelkesen mutatta meg a kert fő állomásait - többek között -, a cseperedő palántákat a palántanevelőben, az fóliasátrakban boldogan fejesedő édesköményt, a kertben használt szerszámokat és a betakarítást követő munkafolyamatok helyszínét is. Mindeközben a gyereksereg a kerti tó flóráját és faunáját is szemügyre vette és kíváncsian lesték, hogy találnak-e leveli békát. Találtak:)

to.jpgA túrával párhuzamosan elindult az ebédkészítés is. Új receptet próbáltunk ki, spenótos dahl készült, hiszen épp spenót-dömping volt azon a héten a kertben. Az indiai ételeknél közkedvelt száraz fűszerpirítás kicsit tüzesebbre sikeredett, mint szerettük volna és lángra lobbant az üst, de szerencsére a konyhacsapat gyorsan orvosolta helyzetet és üzembe helyezte az pótüstöt:)
Egy óra körül elkészült a dahl és a túráról visszatérő csapat körében nagy sikert aratott.
Ebéd közben és azt követően kezdetét vette a kötetlen beszélgetés és folytatódott a kert, illetve a falu felfedezése egyénileg, valamint kisebb csapatokba verődve.
Estére kellemes fáradtsággal nyugtáztuk, hogy milyen gyorsan elszaladt a nap és mennyi színes élménnyel gazdagodtunk. Hálásak vagyunk azért, hogy ilyen szuper közösség asztalán landolnak hétről hétre a Magosvölgyben termesztett zöldségek!

Mindezek az alkalmak a bizalomépítést szolgálják, ami a rövid ellátási lánc (REL) elvének egyik alapja:  

Miért válasszuk a rövid élelmiszerláncot, a helyi termelőt?

• Környezetvédelmi szempontból egyértelműen fontos szempont, hogy a terméknek nem kell több ezer kilométert utazni – így is csökkentve a levegőszennyezést, a CO2 kibocsátást –, és jóval kevesebb csomagolóanyag szükséges a friss, helyi termék értékesítéshez.

• Megismerjük a termelőt, ha pedig megkedveltük a nála vásárolt élelmiszert, bizalommal kereshetjük bármikor. 

• A helyi termékek vásárlásával a gazdákat támogatjuk, ezáltal hozzájárulunk a megélhetésükhöz. 

• Lehetőség van bevásárló- vagy kosárközösséghez csatlakozni, melyekben recepteket, praktikákat, feldolgozási módszereket és más hasznos ismereteket oszthatunk meg egymással. 

• Kapcsolatfelvétel a helyi termelőkkel: A termelő gazdaságában személyesen is megtapasztalhatjuk, hogy az adott élelmiszer hogyan készül, vagy szedhetünk magunknak érett, friss gyümölcsöket, zöldségeket. 

• A bevásárló- vagy kosárközösségben többnyire hetente egyszer vehetjük át a megrendelt termékeket és személyes kapcsolatot alakíthatunk ki sok-sok tudatos fogyasztóval. 

• Egyre népszerűbbek a termelői piacok is, melyeken a gazdák termékeinek széles skálájából válogathatunk, ráadásul személyes kapcsolatot alakíthatunk ki velük. 

• Ma már az interneten keresztül is számos termelő kínálja friss áruját, amit megrendelés esetén, elsősorban a rövid élelmiszerlánc előnyeit kihasználva házhoz is szállít.

Számos hazai közösség működik ezen az elven, a termelői piacok is ezt a logikát követik, de az E-kofa is ezért jött létre. Keressétek a finom, bio élelmiszert megismerve annak előállítóját és azokat, akik állandó vásárlói! 

A beszámolót a Magosvölgy önkéntese (a dahl készítője) Simoncsik Judit írta, szakmai kiegészítés: Gutjahr Zsuzsanna

Felhasznált irodalom: 

https://kisleptek.hu/tudastar/rel-hub/mi-a-rovid-elelmiszer-lanc-rel-es-miert-jo/

https://egrinapok.hu/2014/05/08/egyel-helyit-peldaul-az-ekofa-hu-segitsegevel/

https://en.wikipedia.org/wiki/Short_food_supply_chains

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/ma60049a014

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepes.blog.hu/api/trackback/id/tr8817840427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása