Három játék, egy téma - Környezetvédelemre nevelő játékokat teszteltünk

2020. május 21. 23:27 - Aprólépés csapat

A blogbejegyzés szerzői Móricz Abigél, Tang Bettina és Kocsis Evangelina, az Aprólépés program önkéntesei, a cikk mentorálás mellett született. Egy héten át teszteltek különböző, ingyenesen elérhető játékokat, amelyek környezettudatos magatartásra ösztönöznek. Itt olvashattok az általuk legizgalmasabbnak ítélt applikációkról, terítéken a Defender / A természet védelmezője, a The Path to Luma (fenntarthatósági játék) és az Environment Challenge. 

1. Defender / A természet védelmezője:

A játék több pályából áll, a játékosok megismerkednek a környezeti szennyezéssel (vizek szennyezésével, köztereken lévő hulladékok mennyiségével). A játékosok feladata, hogy ezeket a területeket megtisztítsák, összeszedjék a hulladékokat. A megtisztított területeken pedig kiépíthetnek egy „zöldebb környezetet” (virágokat, fákat ültethetnek, majd nevelhetnek). A játék bevezet minket a kukások életébe is, vezethetünk kukásautót, majd a hulladéktelepen megtanulhatjuk a szelektív hulladékgyűjtés alapjait.

Alapvetően elég gyorsan végig lehet játszani a játék összes pályáját, mert elég kevés van, mégis ezalatt a kis idő alatt élvezettel lehet tanulni a környezetvédelemről. Nagyon jó, hogy sok tevékenység közül tudunk választani, hogy mivel segítsük a környezettel, ezzel a játék rávilágít arra, hogy sokat tehetünk mi is a környezetért.

Leginkább kisebb gyerekeknek ajánlanám (6-10 év), akik még nem igazán tudnak sokat a környezeti szennyezésről, mert nekik sokkal élvezetesebb élményt nyújt a játék. Aranyos grafikája, könnyen kezelhetősége miatt a kisebb korosztály is élvezettel tanulhat a játékból. Ha felkeltette az érdeklődésedet, itt tudod letölteni.       

2. The Path to Luma

A „The Path to Luma” egy mobil alkalmazásban megjelenő kaland és puzzle játék, nem tartalmaz hirdetéseket, és applikáción belüli vásárlásokat sem. Ez a játék egy olyan koncepción alapul, melyben SAM-nek, a galaxist átjáró Fenntarthatósági Argumentációs Modellünknek kell segíteni, hogy egy küldetés során megmentse a galaxist, valamint a Chrome civilizációt. A küldetések során felszabadíthatjuk az egyes bolygókon rejtett tiszta energia életadó forrásait.

A „The Path to Luma” esztétikailag kiválóan van felépítve, miközben egy jobb, tisztább és fenntarthatóbb jövő felépítésére sarkallja a játékosokat. A játék során különböző világokat ismerhetünk meg, melyben átváltoztathatjuk a már szennyezett, sérült világot egy tisztább, üdébb környezetet.

Kikapcsolódásra tökéletes, segít lazítani egy hosszú, stresszes nap után, ezen kívül még a környezettudatosság üzenete is egy kitűnő történeten alapul, továbbá a dizájn is kellemes. Tehát mindenek felett egy rendkívül környezetbarát életmódra ösztönző játék, ezért ajánlom minden korosztálynak. App Store-ban és Play Áruházban ingyenesen elérhető.

3. Environment Challenge

Amit én a napokban teszteltem, az szintén egy applikáció, azonban ez nem nevezhető játéknak. Az applikáció célja, hogy minél környezettudatosabb életmódot folytassunk, ügyeljünk az energiaforrások felhasználására. A program kihívásokkal ösztönöz minket arra, hogy jobban figyeljünk a környezetvédelemre (például újrahasznosítható táskát használjunk, csökkentsük az elektromos áramot fogyasztó készülékek használatát stb.). A kihívások több napon keresztül tartanak, teljesítésük a sikerélmény mellett pozitív hatást gyakorol a környezetre is.

Az appot leginkább a felnőtt korosztálynak, valamint az idősebb gyerekeknek (12-16 év) ajánlanám. Ennek egyik oka, hogy a program angol nyelvű, azonban ez könnyen megérthető angolul kevésbé tudó ember számára is. A másik ok, hogy a kihívások nagy része a felnőttek, és az idősebb gyerekek életviteléhez kapcsolódik.

Úgy gondolom, ez az alkalmazás nagyszerű lehetőséget biztosít, hogy ne csak ölbe tett kézzel üljünk, hanem tegyünk is valamit a környezetünkért, emellett az angol szókincsünk is bővülhet a használata során. Az applikáció elérhető a Google Play áruházban „Environment Challenge” néven.

Az előzőekben említett program mellett szeretnék ajánlani egy netes felületet is, ami az okosdoboz weblapján érhető el. A játék célja, hogy fejlesszük kognitív képességeinket, azáltal, hogy minél több hulladékot próbálunk hozzárendelni a megfelelő szelektív kukához adott idő alatt. Minden korosztálynak ajánlom, legfőképpen azoknak, akik szívesen letesztelnénk képességeiket ezen a téren. 

További ötletek: https://www.climateinteractive.org/blog/19-climate-games-that-could-change-the-future/

Felkészítés és editálálás: Aprólépés (NM)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepes.blog.hu/api/trackback/id/tr9515711274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása