Környezettudatosság otthon

2020. május 30. 21:23 - Aprólépés csapat

Avagy hogyan szennyezzük kevésbé a környezetet, ha otthon vagyunk?

Móricz Abigél, az Aprólépés önkéntese a következő cikkében tanácsokkal lát el minket arról, hogy tudunk egy környezettudatosabb életet kialakítani háztartásunkban. Bár Magyarországon már nincs vészhelyzet, így akkor hagyjuk el a lakást, amikor kedvünk tartja. Azonban életünkben így is a legtöbb időt otthonunkban töltjük (még akkor is, ha csak aludni járunk haza), ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mennyi kárt teszünk a környezetben, ha nem figyelünk eléggé oda a háztartásban. A szennyezés és járulékos hatásai, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának egy része is a háztartásokhoz kötődik (habár az ipari szennyezés jelentősebb). A tovább gombra kattintva háztartási tippek következnek, melyek összegyűjtését környezeti nevelőnk, Nagy Marianna segítette mentorként. 

Szeretnék segíteni nektek pár tanáccsal, hogy a jövőben hogyan tudtok környezettudatosabban élni a lakásotokon belül. Ezekhez nem kell sok mindent megváltoztatnotok, de a környezetnek már ezzel is segítetek. A koronavírus következtében a világ minden pontján csökkent a légköri szennyezés, azonban sajnos ez a vírus után nagyon gyorsan vissza fog térni a korábbi szintre, míg, ha a következő tanácsokat megfogadjuk, akkor egy egész életen át csökkenteni tudjuk a környezeti szennyezést.

0waste-523x410.jpg

  1. Szelektív hulladékgyűjtés:

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk a környezetért az az, hogy a szemetet különválogatva gyűjtjük. Legyen a lakásunkon belül külön szemetes a papíroknak, műanyagoknak, üvegeknek, fémeknek, utóbbi kettőt együtt is lehet gyűjteni. Fontos, hogy a káros, mérgező hulladékokat ne dobjuk bele egyik szemetesbe sem, hanem ezeket száraz, hűvös helyen tároljuk, és amikor alkalmunk van rá, vigyük el a legközelebbi gyűjtőpontra. Ha megtelik valamelyik szemetes a lakásunkban, akkor ügyeljünk arra, hogy a megfelelő kukába öntsük bele a tartalmát. Továbbiak itt...

  1. A víz nem játék:

Biztosan te is hallottad már, hogy valaki azt tanácsolja neked, hogy spórolj a vízzel. Sajnos egyre kevesebb tiszta ivóvizünk van, így ha nem vigyázunk rá eléggé, egyszer el fog fogyni. Nagyon sokféleképpen tudjuk redukálni a vízfogyasztásunkat:

  • Ne folyó víz alatt mossuk meg az élelmiszereket, illetve próbáljunk meg nem folyó víz alatt mosogatni!
  • Válasszuk a zuhanyzást, ezzel ugyanis feleannyi vizet fogyasztunk el, mint amennyit a kádban fürdéssel!
  • Ne állítsuk nagyon magasra a víz hőfokát, hiszen forró vízben sokkal intenzívebb a vízképződés!
  • Fogmosás, valamint mosakodás közben zárjuk el a vizet, ha nem használjuk!
  • Ne indítsuk be a mosógépet kevés ruhával, hiszen ez mindig ugyanannyi vizet fogyaszt, várjuk meg, amíg tele lesz a mosógép koszos ruhákkal!

További tippek főoldalunkon

  1. Energiaspór:

A háztartások rengeteg energiát elhasználnak, azonban itt nem csak az áramfogyasztásra gondolok, hanem a fűtés-hűtéssel kapcsolat energiafogyasztásra is, mivel ez utóbbi még az elsőt is meghaladja.

Mindenképpen jó, ha statisztikát vezetünk a háztartási energiafogyasztásról, így látjuk, hogy mire mennyi energiát használunk el, és így hatásosabban tudjuk csökkenteni fogyasztásunkat.

  • A LED izzók fogyasztanak a legkevesebbet, így próbáljuk meg ezekkel megvilágítani a lakást!
  • A redőny jobban tudja kiszűrni a napsugarakat, mint a függöny, így lassabban fog felmelegedni a lakás, és később kell bekapcsolni a légkondit!
  • Próbáljuk meg a légkondicionáló gépeket ventilátorra cserélni, ugyanis ezek jóval kevesebb energiát fogyasztanak, és bár hatásukban is különböznek, ha több ventilátort veszünk, akkor nem lesz olyan nagy a különbség!
  • Feleslegesen ne égessük a villanyokat, ha kint még világos van, ne kapcsoljuk fel a lámpákat. 

További tippek főoldalunkon: https://www.aprolepes.hu/energiatakarekostippek

  1. Fogyasztás:

Étkezési szokásaink egyre pazarlóbbak, egyre több ennivaló kerül a szemetesbe, ezt meg lehetne előzni, ha jobban odafigyelnénk arra, hogy miből, mennyit veszünk.

  • Itt is sokat segíthet a lista, figyeljük meg legalább egy hétig, hogy milyen ennivalókat dobunk a kukába, írjuk fel ezeket, és ezekből legközelebb kevesebbet vegyünk!
  • Próbáljunk meg egy kicsit előre gondolkozni, és csak annyi ételt megvenni, ami feltétlenül muszáj!
  • Ne dobjuk ki a maradékot, ha van háziállatod ad oda neki, vagy szimplán csak rakd be a hűtőbe, hogy majd később, amikor éhes leszel, el tudd fogyasztani!
  • Főzés előtt gondoljuk át, hogy mennyi ételre lesz szükség, és annyi adagot készítsünk, hogy ne vesszen kárba, ne dolgozz feleslegesen.
  • Sok konyhai hulladékot fel tudunk használni újra: almahéjból lehet almaecet, száraz kenyérből kenyérmorzsa, káposztából savanyú káposzta, a fonnyadt zöldségeket vízbe áztatva még fel tudjuk használni!
  1. Háztartási gépek: tűzhely, hűtő:

Nagyon fontos, hogy a háztartási gépekkel energiatakarékosan bánjunk, ha egy-két szabályt betartunk, már akkor látható lesz, hogy mennyi energiát megspóroltunk.

  • Próbáljunk meg fedővel főzni, illetve, ha van kuktánk, akkor az még jobb, ugyanis ezek bent tartják a hőt, és így kevesebb energia vész el!
  • Tisztítsuk rendszeresen a gáztűzhelyünket, ugyanis, ha rajta hagyjuk a lerakodott koszokat, akkor a hatásfoka jóval kisebbé válhat!
  • Ha elromlott a régi tűzhelyünk, vagy éppen azon gondolkozunk, hogy újat kéne venni, a legjobb választás az indukciós, mivel ennek a hővesztesége a legminimálisabb!
  • A sütő ajtaját ne nyitogassuk sütés közben feleslegesen, ugyanis ilyenkor rengeteg hő elvész!
  • A fagyasztóból kivett ételt a hűtőben hagyjuk kiolvadni!
  • Próbáljuk meg eltelíteni a hűtőt élelmiszerekkel, mert így kevesebb levegő fér el benne, és így könnyebben marad bent a hideg! Azonban fontos, hogy ne rakjunk a hűtőbe meleg ételt!
  • A hűtő hátuljában hidegebb van, ezért rakjuk oda a könnyen megromló élelmiszereket!

A lista hosszú, azonban, ha szépen, lassan elkezded megfogadni a tanácsokat, akkor gyorsan átütő eredményeket tudsz elérni. Ha szeretnéd látni, hogy mennyi energiát spórolsz meg ezekkel, akkor érdemes felírni a korábbi energiafogyasztásodnak a statisztikáit, számait, mielőtt energiatakarékosabb életre váltasz. Egy-két hét után már lényeges különbségekre lehetsz figyelmes. Sok sikert, remélem tudtam segíteni!

További tippekért látogassátok meg ezt a két oldalt:

http://kornyezetert.hu/otthon/

https://index.hu/kultur/eletmod/2020/04/25/hogyan_viselkedjunk_kornyezetbarat_modon_a_jarvany_idejen/?token=e1e32cc03466ca56d3f7d7f785277028

Minden egyben: www.aprolepes.hu 

Mentor és editor: Aprólépés (NM)                                                                                                          

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepes.blog.hu/api/trackback/id/tr10015730282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása