Környezettudatosság otthon

2020. május 30. 21:23 - Gutjahr Zsuzsanna

Avagy hogyan szennyezzük kevésbé a környezetet, ha otthon vagyunk?

Móricz Abigél, az Aprólépés önkéntese a következő cikkében tanácsokkal lát el minek arról, hogy tudunk egy környezettudatosabb életet kialakítani háztartásunkban.

Bár Magyarországon már nincs vészhelyzet, így akkor hagyjuk el a lakást, amikor kedvünk tartja. Azonban életünkben így is a legtöbb időt otthonunkban töltjük (még akkor is, ha csak aludni járunk haza), ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mennyi kárt teszünk a környezetben, ha nem figyelünk eléggé oda a háztartásban. A szennyezés és járulékos hatásai, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának egy része is a háztartásokhoz kötődik (habár az ipari szennyezés jelentősebb).

Szeretnék segíteni nektek pár tanáccsal, hogy a jövőben hogyan tudtok környezettudatosabban élni a lakásotokon belül. Ezekhez nem kell sok mindent megváltoztatnotok, de a környezetnek már ezzel is segítetek. A koronavírus következtében a világ minden pontján csökkent a légköri szennyezés, azonban sajnos ez a vírus után nagyon gyorsan vissza fog térni a korábbi szintre, míg, ha a következő tanácsokat megfogadjuk, akkor egy egész életen át csökkenteni tudjuk a környezeti szennyezést.

0waste-523x410.jpg

 1. Szelektív hulladékgyűjtés:

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk a környezetért az az, hogy a szemetet különválogatva gyűjtjük. Legyen a lakásunkon belül külön szemetes a papíroknak, műanyagoknak, üvegeknek, fémeknek, utóbbi kettőt együtt is lehet gyűjteni. Fontos, hogy a káros, mérgező hulladékokat ne dobjuk bele egyik szemetesbe sem, hanem ezeket száraz, hűvös helyen tároljuk, és amikor alkalmunk van rá, vigyük el a legközelebbi gyűjtőpontra. Ha megtelik valamelyik szemetes a lakásunkban, akkor ügyeljünk arra, hogy a megfelelő kukába öntsük bele a tartalmát.

 1. A víz nem játék:

Biztosan te is hallottad már, hogy valaki azt tanácsolja neked, hogy spórolj a vízzel. Sajnos egyre kevesebb tiszta ivóvizünk van, így ha nem vigyázunk rá eléggé, egyszer el fog fogyni. Nagyon sokféleképpen tudjuk redukálni a vízfogyasztásunkat:

 • Ne folyó víz alatt mossuk meg az élelmiszereket, illetve próbáljunk meg nem folyó víz alatt mosogatni!
 • Válasszuk a zuhanyzást, ezzel ugyanis feleannyi vizet fogyasztunk el, mint amennyit a kádban fürdéssel!
 • Ne állítsuk nagyon magasra a víz hőfokát, hiszen forró vízben sokkal intenzívebb a vízképződés!
 • Fogmosás, valamint mosakodás közben zárjuk el a vizet, ha nem használjuk!
 • Ne indítsuk be a mosógépet kevés ruhával, hiszen ez mindig ugyanannyi vizet fogyaszt, várjuk meg, amíg tele lesz a mosógép koszos ruhákkal!
 1. Energiaspór:

A háztartások rengeteg energiát elhasználnak, azonban itt nem csak az áramfogyasztásra gondolok, hanem a fűtés-hűtéssel kapcsolat energiafogyasztásra is, mivel ez utóbbi még az elsőt is meghaladja.

Mindenképpen jó, ha statisztikát vezetünk a háztartási energiafogyasztásról, így látjuk, hogy mire mennyi energiát használunk el, és így hatásosabban tudjuk csökkenteni fogyasztásunkat.

 • A LED izzók fogyasztanak a legkevesebbet, így próbáljuk meg ezekkel megvilágítani a lakást!
 • A redőny jobban tudja kiszűrni a napsugarakat, mint a függöny, így lassabban fog felmelegedni a lakás, és később kell bekapcsolni a légkondit!
 • Próbáljuk meg a légkondicionáló gépeket ventilátorra cserélni, ugyanis ezek jóval kevesebb energiát fogyasztanak, és bár hatásukban is különböznek, ha több ventilátort veszünk, akkor nem lesz olyan nagy a különbség!
 • Feleslegesen ne égessük a villanyokat, ha kint még világos van, ne kapcsoljuk fel a lámpákat!
 1. Fogyasztás:

Étkezési szokásaink egyre pazarlóbbak, egyre több ennivaló kerül a szemetesbe, ezt meg lehetne előzni, ha jobban odafigyelnénk arra, hogy miből, mennyit veszünk.

 • Itt is sokat segíthet a lista, figyeljük meg legalább egy hétig, hogy milyen ennivalókat dobunk a kukába, írjuk fel ezeket, és ezekből legközelebb kevesebbet vegyünk!
 • Próbáljunk meg egy kicsit előre gondolkozni, és csak annyi ételt megvenni, ami feltétlenül muszáj!
 • Ne dobjuk ki a maradékot, ha van háziállatod ad oda neki, vagy szimplán csak rakd be a hűtőbe, hogy majd később, amikor éhes leszel, el tudd fogyasztani!
 • Főzés előtt gondoljuk át, hogy mennyi ételre lesz szükség, és annyi adagot készítsünk, hogy ne vesszen kárba, ne dolgozz feleslegesen.
 • Sok konyhai hulladékot fel tudunk használni újra: almahéjból lehet almaecet, száraz kenyérből kenyérmorzsa, káposztából savanyú káposzta, a fonnyadt zöldségeket vízbe áztatva még fel tudjuk használni!
 1. Háztartási gépek: tűzhely, hűtő:

Nagyon fontos, hogy a háztartási gépekkel energiatakarékosan bánjunk, ha egy-két szabályt betartunk, már akkor látható lesz, hogy mennyi energiát megspóroltunk.

 • Próbáljunk meg fedővel főzni, illetve, ha van kuktánk, akkor az még jobb, ugyanis ezek bent tartják a hőt, és így kevesebb energia vész el!
 • Tisztítsuk rendszeresen a gáztűzhelyünket, ugyanis, ha rajta hagyjuk a lerakodott koszokat, akkor a hatásfoka jóval kisebbé válhat!
 • Ha elromlott a régi tűzhelyünk, vagy éppen azon gondolkozunk, hogy újat kéne venni, a legjobb választás az indukciós, mivel ennek a hővesztesége a legminimálisabb!
 • A sütő ajtaját ne nyitogassuk sütés közben feleslegesen, ugyanis ilyenkor rengeteg hő elvész!
 • A fagyasztóból kivett ételt a hűtőben hagyjuk kiolvadni!
 • Próbáljuk meg eltelíteni a hűtőt élelmiszerekkel, mert így kevesebb levegő fér el benne, és így könnyebben marad bent a hideg! Azonban fontos, hogy ne rakjunk a hűtőbe meleg ételt!
 • A hűtő hátuljában hidegebb van, ezért rakjuk oda a könnyen megromló élelmiszereket!

A lista hosszú, azonban, ha szépen, lassan elkezded megfogadni a tanácsokat, akkor gyorsan átütő eredményeket tudsz elérni. Ha szeretnéd látni, hogy mennyi energiát spórolsz meg ezekkel, akkor érdemes felírni a korábbi energiafogyasztásodnak a statisztikáit, számait, mielőtt energiatakarékosabb életre váltasz. Egy-két hét után már lényeges különbségekre lehetsz figyelmes. Sok sikert, remélem tudtam segíteni!

További tippekért látogassátok meg ezt a két oldalt:

http://kornyezetert.hu/otthon/

https://index.hu/kultur/eletmod/2020/04/25/hogyan_viselkedjunk_kornyezetbarat_modon_a_jarvany_idejen/?token=e1e32cc03466ca56d3f7d7f785277028

                                                                                                                       

Szólj hozzá!

Szorongás ellen…olvass!

2020. május 27. 20:11 - Gutjahr Zsuzsanna

Cseh-Lipták Bettina elsőéves hallgató a Pécsi Tudományegyetem biblioterápia szakán. A jövőben terapeutaként az irodalom és a kreatív írás eszközével szeretné támogatni a személyiségfejlődés fázisait, valamint segíteni másokat a mélyebb önismeret irányába. Az Aprólépés volt munkatársaként egy rövid könyvajánlóval készült. 

Tovább
Szólj hozzá!

Három játék, egy téma - Környezetvédelemre nevelő játékokat teszteltünk

2020. május 21. 23:27 - Gutjahr Zsuzsanna

A blogbejegyzés szerzői Móricz Abigél, Tang Bettina és Kocsis Evangelina, az Aprólépés program önkéntesei. Egy héten át teszteltek különböző, ingyenesen elérhető játékokat, amelyek környezettudatos magatartásra ösztönöznek. Itt olvashattok az általuk legizgalmasabbnak ítélt applikációkról, terítéken a Defender / A természet védelmezője, a The Path to Luma (fenntarthatósági játék) és az Environment Challenge. 

Tovább
Szólj hozzá!

Vad Szigetköz – Szárazföldi delta

2020. május 17. 15:19 - Gutjahr Zsuzsanna

filmajánló

folyami_szivacs.jpgA filmekben a személyiségfejlődést, a drámát és a feszültséget keresem. Általában nem a természetfilmekben találom ezt meg… Ehhez képest a Vad Szigetköz lenyűgöző témája és gyönyörű képei mellett ezt is megadja nekünk. Miközben informatív, ismeretterjesztő tartalma a legfontosabb, mellette úgy mutatja be a hollók tetemvadászatát, a barna réti héja násztáncát, a kis hódkölykök életét és a kormoráncsaládot, hogy képtelenné válunk elkapcsolni.

Mert egyszerűen tudni akarjuk, hogy mi lesz a kölykökkel, hogy hűtlen lesz-e a kormoránfeleség, hogy visszatérnek-e a elhagyott fészkeikbe a költözőmadarak, hogyan mérgelődik a búbosvöcsög feleség (2. kép jobbra).

Tovább
Szólj hozzá!

Alkotói pályázati felhívás élhetőbb környezetünkért

2020. május 16. 19:48 - Gutjahr Zsuzsanna

logo.jpgA Harmónium Egyesület Aprólépés projektje kreatív alkotói pályázatot hirdet élhetőbb környezetünk témában. A vírus okozta körülmények arra ösztönöznek minket, hogy újragondoljuk kapcsolatunkat közvetlen környezetünkkel, otthonunkkal.

A pályázat célja, hogy olyan kreatív alkotásra ösztönözze a diákokat és oktatóikat, ami bemutatja, hogy a környezetünk hogyan és milyen módon tehetőbb egészségesebbé, élhetőbbé.

Bárki pályázhat, elsősorban fotóval, a lényeg, hogy a környezetében tapasztalható apró változtatandó bosszúságra, vagy szépségre hívja fel a figyelmet.

Tovább
Szólj hozzá!

Utazzuk, de most hogyan?

2020. május 16. 16:09 - Gutjahr Zsuzsanna

Reményeink a minőségi turizmusra és lassulásra

viragok.jpgA járvány természetes módon visszavetette a turizmust, ami egyrészt rettentő gazdasági visszaesést jelent a szektor számára, ugyanakkor számos környezetvédelmi előnnyel járt. Vajon mi jöhet a vírus után, s mire érdemes odafigyelnünk?

Szemmel látható, hogy az országok azonnal zárták határaikat és a repülőjáratokat leállították, mivel a zsúfolt járművek és a jelentős mobilizáció növeli a vírus terjedését. Az emberek vagy megfogadták a tanácsot és otthon maradtak, vagy a saját gépkocsijukat használva közlekedtek, kerülve a nagyobb tömörülést a BKK, MÁV, vagy Volán járatokon. Nagy kedvencünk az utazásmegosztó oszkar.com is jelentős visszaesést szenvedett el, hiszen nem tudjuk kivel kerülünk egy autóba, ő vajon fertőzött-e.

Tovább
Szólj hozzá!