Az egészséges táplálkozással a bio hogyan függ össze?

2021. július 15. 23:17 - Gutjahr Zsuzsanna

healthy-1607692_640.jpgSzülőként számomra az élet egyik legnagyobb tanítása az volt, hogy többféleképp lehet (elég) jól csinálni sok mindent, s eképp az egészséges táplálkozáshoz is számos egyenes vagy kanyargós út vezethet.

A lényeg, hogy induljunk el rajta!

Tovább
Szólj hozzá!

Globális problémák a mezőgazdaságban

2021. július 14. 15:53 - Gutjahr Zsuzsanna

planet_mono.jpgHonnan származik az étel, amit megeszünk? Ki termesztette az alapanyagokat, és milyen körülmények között? Mennyire van feldolgozva, mennyi adalékanyagot és mennyi tápanyagot tartalmaz? Egyre többen tesznek fel ezekhez hasonló kérdéseket maguknak. A globális élelmiszerrendszerek átlátása ma már gyakorlatilag lehetetlen feladat, de sokszor már akkor is nehézségekbe ütközünk, ha csak egy-egy terméknek vagy alapanyagnak a teljes életciklusát szeretnénk végigkövetni. Nézzünk meg néhány kihívást, amivel szembesülhetünk!

Tovább
Szólj hozzá!

Fajtaválasztási kisokos

2021. július 14. 11:44 - Gutjahr Zsuzsanna

szuret.JPGA zöldségtermesztés sikeressége adott termesztési körülmények között nagymértékben függ a jó fajtaválasztástól. Az ökológiai növénytermesztésben ez még inkább előtérbe kerül, mert az ökológiai termesztők sokkal kisebb mozgástérrel rendelkeznek mind a növényvédelem, mind az egyéb speciális termesztési feltételek megteremtése terén a konvencionális módon termelőkhöz képest.

Tovább
Szólj hozzá!

Vegyszer helyett mivel permetezzünk?

2021. június 19. 13:53 - Gutjahr Zsuzsanna

20210408_pel_6987_1.jpgAhhoz, hogy szép és egészséges zöldséget termesszünk, fontos a növény igényeihez minél közelebb álló körülmények megteremtése. A jó kondícióban lévő növények immunrendszere erősebb, sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben. Ilyen, megbetegedéseket megelőző növényvédelmi módszerek pl. a termőhely helyes megválasztása, megfelelő tápanyag gazdálkodás, vetésforgó alkalmazása, egymást támogató növények társítása, helyi adottságokhoz alkalmazkodó fajták kiválasztása, vírusbetegségeket hordozó vektorok gyérítése, fertőzött növényi részek megsemmisítése, fertőzésmentes, egészséges talaj megteremtése, a kártevők természetes ellenségeinek felszaporítása. stb.

Tovább
Szólj hozzá!

Ökológiai gazdaságok ökolábnyoma

2021. május 31. 16:45 - Gutjahr Zsuzsanna

2efdc299f6d2ec92f8139237996aa3bd.jpgHazai viszonylatban még nincsenek elérhető tanulmányok, alapos kutatások arról, hogy egy ökológiai gazdaságnak vajon milyen mértékű az ökológiai lábnyoma, mekkora lehet a környezeti terhelése, pedig érdekes volna kutatni a témában. Ahogyan az előző részben körbejártuk, az ökológiailábnyom mutató összetett számítások alapján alakul. Ezek a számítások még nem állnak rendelkezésünkre témakörünkben, de azt áttekinthetjük, hogy milyen előnyeit élvezhetjük az ökológiai gazdálkodásnak, kislábnyomos értelemben pedig mennyi haszon keletkezik az öko-gazdaságok/gazdálkodók szemléletéből.

Tovább
Szólj hozzá!

Ökológiai lábnyom - mit mutat meg és mit nem?

2021. május 11. 17:01 - Gutjahr Zsuzsanna

carbon_footprint.JPG

Egy magyar ember ökológiai lábnyoma átlagosan 3,6 hektár (ha), amely nagyobb, mint a rendelkezésre álló biokapacitás: 2,7 ha/fő.(2008-as évi adat) Ennek döntő részét adja 1,63 gha-val a karbonlábnyom és 1,29 gha-val az élelmiszerlábnyom. A fogyasztás ökológiai lábnyoma kb. 0,9 gha-val haladja meg az ország biokapicítását, és kb. 2 Földre lenne szükség ahhoz, ha mindenki ugyanúgy akarna élni, ahogy mi élünk jelenleg Magyarországon.

Jelen cikkünkben körüljárjuk, hogy mit is mutat meg a ökológiai lábnyom, mire alkalmas és mire nem. Kritikát is megfogalmazunk használatával kapcsolatban. Következő cikkünkben pedig a mezőgazdasági termelés lábnyomát, hangsúlyosan az élelmiszerlábnyomot mutatjuk be.

Ha tudni szeretnénk, hogy életmódunkkal mekkora terhet jelentünk a Földnek, azt már többféle kalkulátorral kiszámolhatjuk, és képet kaphatunk az egyéni lábnyomunkról is.

Tovább
Szólj hozzá!

Támpontok a szezonális táplálkozáshoz

2021. május 03. 15:50 - Gutjahr Zsuzsanna

20200926_pel_0699.jpg

Forrás: MagosVölgy Ökológiai Gazdaság

Az elfogyasztott táplálék hatása a szervezetünkre a civilizáció megjelenése óta ismert tény és mindnyájunk számára elfogadott összefüggés. A már klisévé vált „az leszel, amit megeszel” hippokratészi gondolat is evidenciának számít társadalmainkban. Globálisan gondolkodva viszont fordítottan is érvényes a megalapítás: a természeti környezetünk olyanná válik, amilyenné az életmódunk formálja azt. 

Tovább
Szólj hozzá!

A közösségi mezőgazdálkodás modellje

2021. április 06. 00:33 - Gutjahr Zsuzsanna

20200926_pel_0758.jpg

Forrás: MagosVölgy Ökológiai Gazdaság 

Cikksorozatunk első fogalmi összefoglalójában írtunk az ökológiai gazdaságokról. Az ökológiai gazdálkodók a természeti környezettel összhangban szigorúan ellenőrzött körülmények között állítanak elő élelmet. A bio címkével ellátott termékek feldolgozási módjáról, származási helyéről pontos információt nyújtanak a fogyasztóknak. Emellett a vidékfejlesztés alapelvével összhangban, a helyi étkezési hagyományok ápolásával és a helyi lakosok foglalkoztatásával igyekeznek kiépíteni az ökológiai gazdaságok rendszerét. Azonban a bio minősítéssel ellátott élelem nem feltétlenül kerül a helyi fogyasztók asztalára. A közösségi mezőgazdálkodás modellje erre a problémára, a gazdálkodókat és a fogyasztókat egymáshoz közelítve kínál megoldást. 

Tovább
Szólj hozzá!

Ökológiai mezőgazdaság mint a gondoskodás kiterjesztése

2021. március 04. 15:01 - Gutjahr Zsuzsanna

51436214_2001111829984692_6023643155344130048_o.jpg

Forrás: ÖMKi Facebook

Az étel az élet. Az táplálja testünket, amit termelünk és megeszünk. Ez élteti a kultúránkat. Ez adja közösségeink erejét. Ez határozza meg, talán minden másnál jobban, hogy mik is vagyunk valójában – mi, emberi lények.” – hívja fel a figyelmünket az élelem elemi szerepére a Greenpeace az ökológiai gazdálkodást bemutató kiadványában

Tovább
Szólj hozzá!

Szolidáris gazdálkodás Magosvölgy módra

2021. január 17. 23:04 - Gutjahr Zsuzsanna

Cikksorozat indítunk az egészséges táplálkozás és a vegyszermentes gazdálkodás jegyében, ahol a közösség által támogatott gazdálkodás kerül a fókuszba.

A sorozat különleges együttműködés keretében valósul meg, amelynek tagjai Nógrád megyei biogazdálkodók (Szanda, Bér, Terény településekről). A Magosvölgy Ökológiai Gazdaság a vezetője a konzorciumnak, két másik biogazdálkodó, valamint szervezetünk pedig tagjai a szövetségnek.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása