Lángoló üst és rövid ellátási lánc

2022. május 25. 21:42 - Aprólépés csapat

Vendégségben Terényben

alangoloust.jpgLángoló üst, békales, palánta mustra... - ezek mind részei voltak a 2022-es év első gazdaságlátogatásának partnerünknél a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságnál, .... és még sok minden más:) A farm felkeresése, a vásárlók előtti megnyitása a bizalomépítés része, hiszen a rövid ellátási lánccal működő, közösség által finanszírozott gazdaság alapja a bizalom. A beszámoló az ebédet készítő önkéntes tollából származik.

Tovább
Szólj hozzá!

Oltalom alatt áll - védjegyek nyomában

2022. május 08. 19:41 - Aprólépés csapat

kaptar_kepreszlet.jpgA piaci verseny törvényszerűségei miatt számos egymással versengő, hasonló, vagy egymást helyettesítő termék várja fogyasztóit. Olykor ezek a termékek csak másolatai, vagy gyenge utánzanai az eredeti, befutott, fogyasztó által elismert terméknek. A kínálat óriásira duzzadt, a bőség zavarával küzdünk, amire még a különféle marketing fogások is rátesznek egy lapáttal. A választást megkönnyíti, ha már bevált, vagy megismert védjegyek alapján próbálunk tájékozódni. A termék készítőinek is érdemes költeniük a bevizsgálásra és a védjegyhasználatra, hiszen ezáltal megkülönböztethetik magukat a konkurenciától, köré építhetik a brandet, és egyértelműsíthetik a fogyasztók felé az általunk kínált minőséget. Továbbá jogbiztonságot is jelent a védjegyoltalom

Tovább
Szólj hozzá!

Öko, bio, natur, organic termék. Eladja magát…

2022. április 20. 11:28 - Aprólépés csapat

eco-fund-boxes_greenwashing.jpgEgy bioboltba belépve azt láthatjuk, hogy a polcon sorakoznak a natúr szappanok, a fair trade és „reform” termékek, a vegyszermentes készítmények és a hozzáadott anyagot nem tartalmazó öko feliratú, jellemzően drapp/zöld címkés dobozok. A bio termék a tanúsító címkével együtt garantáltan biológiai gazdálkodásból származik, no, de akkor mi a többi, ami nem bio?

Tovább
Szólj hozzá!

Biointenzív zöldségtermesztés

2022. április 08. 17:48 - Aprólépés csapat

20161005_pel_0914.JPG

A cél: termessz többet úgy, hogy kevesebbet használsz!

A biointenzív termesztés egy olyan egyszerűen tanulható és használható módszer, melynek egyes elemeit az ősi Kínában és az ókori Görögországban is alkalmazták. 1967-ben az angol kertészmester Alan Chadwick Kaliforniába érkezett és az általa ötvözött  biodinamikus - francia intenzív termesztési módszerrel virágzó kertet hozott létre a California-Santa Cruz Egyetemen, letéve ezzel a ma biointenzív növénytermesztésnek nevezett termesztési módszer alapjait.  Alan Chadwick módszeréből alkotta meg John Jeavons és az Ecology Action a biointenzív módszert és mondták ki annak nyolc alapszabályát.

Tovább
Szólj hozzá!

Nagyon fair – az milyen?

2022. március 02. 19:48 - Aprólépés csapat

A méltányos kereskedelemből származó termékek nyomában

the-fairtrade-label.pngÉpp majszolok egy fair trade csokit, amit azzal reklámoznak, hogy nagyon fair. Sokszor elhatározom, hogy csak méltányos kereskedelemből származó csokoládét, teát, kakaót, banánt és kávét veszek. Ezzel csökkentem majd a saját csoki bevitelemet is és nem is ártok olyan sokat a messziről jött termékkel a környezetnek - nyugtatom meg a lelkiismeretemet. Aztán persze - bevallom - , elég hamar elbukok. A tea, kakaó még egyszerű ügy, vesz az ember egy nagyobb kiszerelést, eltart jó ideig, no, de a kávé és a csoki „hirtelen” kell az embernek...

Tovább
Szólj hozzá!

Regeneratív mezőgazdaság

2022. március 01. 23:41 - Aprólépés csapat

20170730_pel_6404.JPG

A regeneratív mezőgazdaság olyan földgazdálkodási gyakorlatok és alapelvek rendszere, melyek segítik a talajegészség megújítását, a talaj vízgazdálkodásának javítását, biológiai sokféleségének növelését, a termés ellenállóképességének,  tápanyagsűrűségének növelését  és az éghajlatváltozás visszafordítását is a légköri szén-dioxid megkötésével és a talajba juttatásával. A talaj az alapja minden gazdaságnak, egészséges talaj nélkül nincs profitábilis gazdaság.

Tovább
Szólj hozzá!

A faültetés és erdőkerttervezés permakultúrás szemlélettel

2022. január 22. 21:33 - Aprólépés csapat

20170730_pel_6253.JPG
Egy kínai közmondás szerint a legjobb idő a faültetésre húsz évvel ezelőtt volt, a második legjobb pedig most van. A gyakorlatban a fagyok és a kánikula kivételével egész évben ültethetünk fát. Nézzük meg alaposabban, mire érdemes odafigyelnünk! Két hasonló, de részleteiben és megközelítésmódjában eltérő metódust szeretnék bemutatni: egy klasszikus permakultúrás erdőkert tervezését és a gyümölcsfák telepítését az alkalmazkodó gyümölcsész alapelvek mentén.

Tovább
Szólj hozzá!

Méretszelekció

2022. január 17. 22:45 - Aprólépés csapat

84489.jpg

Raphanus sativus var. sativus a keresztesvirágúak családjába tartozik, angolul nevét a latin radix szóból kapta, ami gyökeret jelent. A fekete, csípős hély hófehér enyhén kesernyés belsőt takar, levelei pedig a fajra jellemzően, mustár zöldre emlékeztetnek. A világ különböző kontinensein fontos szereplője volt a gasztronómiai történelemnek, magas tápértékének és tárolhatóságának köszönhetően. 

Tovább
Szólj hozzá!

Fenntarthatóság a mezőgazdálkodásban

2021. december 23. 21:48 - Aprólépés csapat

 

paradicsom_a_kezunkben.JPG

Az ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottság (World Commission on Environment and Development – WCED), közismert nevén Brundtland-bizottság 1987-ben alkotta meg a „Közös jövőnk” című jelentést, amely a köztudatba emelte a fenntartható fejlődés fogalmát. 

„[A] fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen generáció szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generáció esélyeit arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket.” A gyakran idézett definíció ugyan általános megállapítást tesz a fenntarthatóság mibenlétéről, de a három pillére  – a környezeti, társadalmi és gazdasági dimenziói – közelebb vihet minket a fenntarthatóság gyakorlatához.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása