Fenntarthatóság a mezőgazdálkodásban

2021. december 23. 21:48 - Aprólépés csapat

  Az ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottság (World Commission on Environment and Development – WCED), közismert nevén Brundtland-bizottság 1987-ben alkotta meg a „Közös jövőnk” című jelentést, amely a köztudatba emelte a fenntartható fejlődés fogalmát.  „[A] fenntartható fejlődés olyan…

Tovább
Szólj hozzá!

Gazdaságlátogatás 3 - környezeti nevelői szemmel

2021. november 25. 20:54 - Aprólépés csapat

A terényi MagosVölgy Ökológiai Gazdaságban egy csodás, napfényes októberi napon tettem látogatást.A gazdaság zöldségeit, az átadópontok önkénteseit már ismertem, de azt nem tudtam, hogy hol és milyen módon teremnek. Kíváncsi voltam... Szubjektív beszámolóm következik. 

Tovább
Szólj hozzá!

A pedagógia szerepe az egészséges táplálkozás iránti igény felkeltésében-jó gyakorlatok

2021. október 14. 23:39 - Aprólépés csapat

Paradigmaváltás a szemléletben és gyakorlatban-, ami kívánatos lenne, az megvalósítható

Környezeti nevelési jó gyakorlatok Környezeti nevelőként rengeteg lehetőség adódik és sokféle élmény alapú módszer kínálkozik az egészséges és tudatos táplálkozás témájának kibontására. Tanórákon és az iskolán kívüli nevelésben is számtalan gyakorlat és eredményes feldolgozás áll rendelkezésre a…

Tovább
Szólj hozzá!

A pedagógia szerepe az egészséges táplálkozás iránti igény felkeltésében

2021. október 14. 23:01 - Aprólépés csapat

A ’80-as években voltam felső tagozatos diák egy lakótelepi iskolában a főváros külkerületében. A mai napig élményként emlékszem az egyik gyakorlati óránkra. Az akkori gyakorlati tanóra a későbbi technika órának felelt meg és a barkácsolástól a főzésig, a szabás-varráson át az esztergálásig sok…

Tovább
Szólj hozzá!

Gazdaságlátogatás 2 - A Paradicsomban

2021. szeptember 21. 07:31 - Aprólépés csapat

Szubjektív beszámoló... Számomra az év nagy felfedezése a terényi paradicsom. Több szempontból is. Egyrészt az ott termesztett paradicsomok fajtagazdagsága és sokszínűsége, telt ízvilága miatt. Másrészt pedig a Terényben megnyitott közösségi tulajdonú, finanszírozású és üzemeltetésű Paradicsom…

Tovább
Szólj hozzá!

Tartósítási módszerek - épp itt az ideje!

2021. augusztus 08. 10:32 - Aprólépés csapat

Befőzés, fermentálás, aszalás

A nyár és az ősz a friss zöldségek és gyümölcsök időszaka. Hogy télen is élvezhessük a nyár ízeit, különböző tartósítási módokat alkalmazhatunk. A tartósítás lényege, hogy a romlást (nemkívánatos erjedést, rothadást, penészesedést stb.) előidéző baktériumokat, gombákat elpusztítsuk, vagy olyan…

Tovább
Szólj hozzá!

Bemutatkoznak partnereink: a SzandaSzögi Ökokertészet és Öry Barnabás

2021. július 30. 23:21 - Aprólépés csapat

Egészséges táplálkozást és biointenzív gazdálkodást bemutató sorozatunk létrejöttében partnereink - a már bemutatott MagosVölgy Ökológiai gazdaság mellett - Keresztesiné Drevenka Orsolya (SzandaSzögi Ökokertészet) és Öry Barnabás. Nógrád megye északi részén, mégis Budapesttől csupán 80 km-re,…

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása